Kaktusser der ikke går ud


Hører du til dem, der kan slå alle former for planter ihjel, så er de her måske noget for dig. De er (næsten) vedligeholdelsesfri – de skal bare støves af en gang imellem – og du kan lave dem i lige den farve, der passer perfekt hjemme hos dig. De overlever både på badeværelset og den mørkeste krog i huset.


Og de er ret nemme at lave – du gør sådan her :

Alle slags garn kan bruges, jeg har brugt 8×4 bomuld til dem på billederne.

Start med at lave en række luftmasker efter hvor høj, du vil have kaktussen. Hækl herefter fastmasker i første række, 1 i hver luftmaske. Vend så arbejdet og hækl fastmasker tilbage, men KUN i den bagerste række af løkkerne på forrige rækkes fastmasker. Det er det, der giver rillerne i kaktussen. Fortsæt nu med at hækle frem og tilbage på den måde indtil kaktussen har den ønskede tykkelse, når du folder arbejdet sammen så rillerne vender lodret. Vær omhyggelig med altid at hækle i første og sidste maske, så arbejdet har samme antal fastmasker hele tiden.  Når du har nået den ønskede tykkelse, bryder du garnet og trækker tråden igennem den sidste maske.

Sy nu tråden igennem en løkke for hver af de hæklede riller -langs siden af arbejdet – og træk stramt sammen (toppen af kaktussen), og sy med små maskesting siden af kaktussen sammen, så første og sidste rille syes sammen så usynligt som muligt. Hæft enderne. Fyld kaktussen med fibervat, så den får en pæn facon. De runde kaktusser trække jeg også lidt sammen i bunden på samme måde som foroven, for at de skal gå lidt indad

Kaktussen monteres nu i en passende størrelse potte. Jeg lægger et stykke tøroasis (den brune der er beregnet  til tørrede blomster) ned i potten, så der lige er 1 cm fri op til kanten på indersiden. Kaktussen sættes nu fast i oasisen med små hårnåle af ståltråd, som sættes igennem en maske i den nederste kant og trykkes godt  fast. Jeg sætter 3 – 4 i hver kaktus, efter hvor store de er. Oasisen skjuler jeg ved at lime små pyntesten fast rundt om kaktussen. Jeg har brugt en limpistol, men alm. hobbylim kan sikkert også bruges.

Jeg har valgt at pynte med lidt kaktusblomster i farver, der passer til potterne. Her starter du med en magisk ring, som du hækler 5 fm rundt om, luk med en kædemaske. Herefter hækles 3 – 4 luftmasker, 1 halv stangmaske i 1. luftmaske og en kædemaske i næste fm i ringen. Forsæt rundt på den måde til du har brugt alle 5 fm i ringen – blomsten har nu 5 blade. Træk tråden igennem og hæft ende. Blomsten sættes fast på kaktussen med en nipsenål med et farvet hoved. Den kan også syes fast, men jeg kan nu meget godt lide nålen, så kan jeg sætte en anden farve blomst på, hvis jeg skulle få lyst til det. Rød til jul – gul til påske.

Så er det bare at gå igang 🌵. Kaktusserne på billederne er mellem 10 og 15 cm. høje incl. potterne. Hvis du vil lave større kaktusser f.eks. til vindueskarmen, så bruger du bare tykkere garn, flere masker og større potter. Prøv dig frem – god fornøjelse 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *